Tweedelig kentekenbewijs vanaf 1 september 2013


Vanaf 1 september 2013 bestaat het kentekenbewijs ("CIM", vroeger noemde men dit inschrijvingsbewijs) uit twee delen bestaan. Elk deel moet apart bijgehouden worden, één deel “voertuig” en één deel “thuis”.

Een kentekenbewijs in twee delen zou autozwendel ernstig moeten inperken omdat diefstal van een document uit een voertuig niet toelaat dat een ander voertuig met dit document ingeschreven kan worden.

Wanneer de titularis het kentekenbewijs ontvangt, moet hij de delen voorzichtig afknippen. Beide delen zijn samen nodig voor de verkoop, de inschrijving en de herinschrijving van een voertuig. De twee elementen samen vormen één document en dragen hetzelfde veiligheidsnummer.

In geval van verlies of diefstal van één deel van de CIM, moet een verklaring worden afgelegd bij de politie. We kunnen voor onze klanten een duplicaat aanvragen bij DIV aan de hand van de originele verklaring (attest) van Politie , samen met het nog resterende deel.

Bij een periodieke keuring volstaat het deel “voertuig”, want alle gegevens op het deel “thuis” en het deel “voertuig” zijn hetzelfde.
Bij een keuring voor verkoop moeten de twee delen worden voorgelegd.
Bij wijziging van de voertuiggegevens volstaan de aanvraag tot inschrijving en het deel “voertuig” van het inschrijvingsbewijs.

De CIM wordt enkel op het officieel adres van de aanvrager bezorgd door bpost. Bij afwezigheid laat bpost bericht achter en blijft het kentekenbewijs 2 weken beschikbaar in het lokale postkantoor.
Naderhand wordt het kentekenbewijs teruggestuurd naar DIV te Brussel. Hier kan men het kentekenbewijs nog komen ophalen mits betaling (uitsluitend via bancontact).

Site by Ramdesign