Omdat er minder snel gereden wordt, zorgt sneeuw op de wegen ervoor dat er een daling is van het aantal dodelijke ongevallen met 15%. Daarentegen is er een stijging van het aantal ongevallen met materiële schade met meer dan 75%!
Rijden op sneeuw vergt gewoontes en ervaring die veel bestuurders niet hebben. Bij de start van een winteroffensief, brengt het BIVV graag de voornaamste richtlijnen nog eens in herinnering.
Sneeuw verhoogt het risico op een ongeval, maar de ernst van die ongevallen ligt wel lager. Dat vertaalt zich in een stijging van het aantal minder ernstige ongevallen (meestal is er enkel blikschade) en een vermindering van het aantal dodelijke ongevallen. Toch gebeuren er jaarlijks gemiddeld 400 letselongevallen op besneeuwde wegen.
Rijden op de sneeuw is geen pretje. Als de omstandigheden echt slecht zijn, is het zelfs aangewezen om de wagen thuis in de garage te laten staan. Dat geldt zeker als je niet over winterbanden beschikt. Als je toch de baan op gaat, zijn dit enkele nuttige raadgevingen om veilig op jouw bestemming te geraken.
Voor het vertrek
Een goed onderhouden en goed uitgeruste wagen is de beste garantie op een veilige rit. Controleer zeker of je voldoende vriesbestendige ruitenwisservloeistof in je reservoir hebt. Zorg ook dat je lampen en ruiten schoongemaakt zijn. Een goede zichtbaarheid is zeer belangrijk. Let extra op dat je voorruit helemaal vrij is. De voorruit maar voor een klein stukje ijs- of sneeuwvrij maken voor je vertrek is niet voldoende.
10 goede reflexen die je tijdens je rit best aanneemt.
Wat moet je doen als je toch begint te slippen?
Als je in een kritieke situatie zit waar je voertuig begint te slippen, is het belangrijk om niet te panikeren.
Rem zeker niet en geef ook geen extra gas, het belangrijkste is om de wagen stabiel te houden. Kijk daarom goed in de richting waar je naartoe wil rijden. Probeer in die richting te sturen. Kijk in geen geval naar een mogelijk obstakel.
Ook met winterbanden is voorzichtigheid geboden!
Zelfs met winterbanden is het essentieel om je gedrag achter het stuur aan te passen aan de weersomstandigheden. Om het risico op een ongeval te verkleinen, moeten bestuurders op besneeuwde wegen hun snelheid matigen en de veiligheidsafstand met hun voorgangers vergroten. Dat geldt zowel als je met winter- of zomerbanden rijdt. Winterbanden betekenen zeker geen vrijgeleide om risico’s te nemen. Met elk weertype moet je je als bestuurder verantwoordelijk gedragen.
Site by Ramdesign